Bereiding

Heerlijke recepten en tips

Biefstuk Paal 9

De biefstuk bereiden

Om te beginnen zorg je ervoor dat je biefstuk op kamertemperatuur komt. Dit is nodig omdat, als je bijvoorbeeld een koude biefstuk in een hete pan ligt dat deze te mals wordt. En daar kan het zo zijn dat je biefstuk niet warm genoeg wordt van binnen. Als je de biefstuk net uit de koelkast hebt gehaald, is je biefstuk vaak een beetje vochtig. Dit vocht kan je het beste er af halen met een droge schone theedoek of een stukje keuken papier. Door het vocht er af te deppen zal je biefstuk net een stukje bruiner worden.

Nu beginnen met met de pan op te warmen, je kan hiervoor een koekenpan gebruiker het beste is om een koekenpan te gebruiken met een dikke bodem, wij hebben een gietijzeren bakplaat die continu op temperatuur is. Verwarm op een hoge stand zo dat je pan goed heet wordt, zodra je pan gloeiend heet is leg je de roomboter in de pan. Wacht nu tot je roomboter goed bruin is en zorg er voor dat er geen schuim meer in je boter zit, maar laat de boter niet verbranden!

Als de boter goed is leg je voorzichtig de biefstuk in het boter. Voor de volgende stappen kan je het beste een spatel gebruiken, want als je in de biefstuk prikt met bijvoorbeeld een vork. Dan kan dit er voorzorgen dat het vocht uit je biefstuk loopt en dat wil je natuurlijk niet hebben. We gaan de biefstuk nu voor ongeveer 3 minuten bakken, wat erg belangrijk is dat je de biefstuk in beweging houd. Na ongeveer twee en een halve minuut draai je de biefstuk om, en zorg er voor dat je biefstuk nog steeds in beweging houd. Na 3 minuten is biefstuk nog rood van binnen. Dan komt het belangrijkste, Je haalt de biefstuk uit de pan, en legt hem even te rusten, een paar minuten. Nu even snel een beetje peper en misschien een heel klein beetje zout eroverheen strooien, zelf doe ik meestal alleen peper.

Pan ook even van het vuur, indien nodig opnieuw boter erbij, dan weer de pan op temperatuur brengen, en nog even, hooguit 1 minuut de biefstuk aan beide zijden aanzetten.

Je biefstuk is nu bijna klaar, haal de biefstuk uit een pan en leg deze op een bord. Laat nu de biefstuk ongeveer 2 minuten rusten, dit is nodig zodat je hem makkelijk kan snijden en zodat je biefstuk lekker mals blijft. Zelfde bereidingswijze geldt voor een Rib-eye of tournedos of andere luxe delen van de koe.

Eet smakelijk,

Rene Jager

Recept van Strandpaviljoen Paal 9

Gerelateerde artikelen

logo-texels-rund-vierkant.png

Texels rundvlees is een 100% Texels product. De runderen zijn op Texel geboren, grootgebracht door hun moeder en zonder stress opgegroeid.

Volg ons ook op facebookTexels rundvlees

Eerlijk Texels Rundvlees
ontwerp & techniek: Texels Ontwerp © 2022