Technieken

Grill en BBQ tips

Goed en veilig barbecueën draait om een paar uitgangspunten en wetenswaardigheden:

Barbecue

Zorg dat de barbecue stevig staat, op een veilige plaats. Hou kleinere kinderen op gepaste afstand of betrek ze zonder ze uit het oog te verliezen.

Grillen

Het grillen geeft vlees een licht doorrookte smaak. Dat kan in speciale (gietijzeren) grillpannen, onder de grill in de oven of op het rooster van de BBQ.
Langzaam garende stukken leg je op een hoog rooster; snel garende stukken kunnen dichter op de hittebron.

Hygiëne

Zorg voor schone handen en was ze (ook tussendoor) met zeep. Gebruik schone materialen en gebruik voor rauwe (vlees)producten weer andere tangen, grijpers en bestek dan voor gegaarde producten. Leg bereid vlees ook niet terug op het bord of in het bakje waar je het vers/rauw uit gehaald hebt, maar gebruik schone borden.
Bewaar alle producten (vlees, salades, sausjes) zo lang mogelijk in de koelkast alvorens ze in het zonnetje te zetten en te bereiden of te (laten) nuttigen.

Omdraaien

Draai vlees om als er een korstje op zit. Keer het regelmatig tot het goed gaar is. Als het te hard gaat, gebruik dan de zijkanten van de BBQ waar het mogelijk minder heet is dan in het midden. Snij eventuele zwarte randjes of korstjes weg

Opwarmen

Een gasbarbecue en een elektrische barbecue zijn in 10 minuten op temperatuur. Houtskool heeft een half uur tot een uur nodig. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as. Wacht lang genoeg, want als je het vlees er te vroeg op legt, is het vuur nog te heet. Dan verbrandt het vlees van buiten, terwijl het binnenin nog rauw is.

Rauw

Je wilt jezelf en je gasten niet met buikklachten opzadelen. Het grootste ‘gevaar’ zit in rauwe producten (ook salades) die te lang buiten de koelkast staan. Daarin kunnen ziekmakers zitten. Je kunt ziek worden voorkomen:

 • door vlees goed te garen;
  door aparte borden, bestek en tangen te gebruiken voor rauw en bereid vlees;
  markeer ze met een stickertje om kruisbesmetting te voorkomen;
  door voedingsmiddelen zo lang mogelijk in de koelkast te bewaren
  door een klein deel van je eten buiten te zetten en pas aan te vullen met (extra) producten uit de koelkast als daar behoefte aan is.

Rooster

Plaats bij een houtskoolbarbecue het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen. Bestrijk het rooster met een beetje olie.

Roostertijden

Je kunt het barbecuen het beste beginnen met producten die het langste nodig hebben om goed te garen. In het overzicht van de roostertijden staat verder of het handig is om het product voor te garen, en zo ja hoelang.

Hieronder enkele richtlijnen voor enkele gangbare vleesproducten:

 • Barbecueworstjes (voorgegaard): 6 à 8 minuten
 • Entrecote: 14-16 minuten
 • Gehaktspies: 10-12 minuten
 • Hamburger: 10-12 minuten
 • Koteletjes: 6 à 8 minuten
 • Satéstokjes: ca. 5 minuten
 • Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ca. 10 minuten
 • Spareribs: 30 min. voorgaren, ca. 10 minuten
 • Spies met vlees: ca. 10 minuten

Kip valt als productgroep buiten onze de scope, maar voor producten zoals drumsticks of kippenpoten is het aan te raden deze eerst ca. 20 minuten voor te garen en dan nog zo’n 10-15 minuten op de BBQ te roosteren.

Stokjes

Als je zelf satéstokjes maakt met bijvoorbeeld varkensvlees, laat de houten stokjes dan eerst een uurtje weken in een bakje water.
Zo verbrandt het hout later minder snel en gaat de saté er ook makkelijker af. Dat geldt ook als je een rookplankje gebruikt.

Tips & Tricks

 • Wacht met grillen of roosteren totdat er geen vlammen meer in de BBQ aanwezig zijn, maar de kolen of briketten letterlijk witheet zijn.
 • Begin met het vlees dat het meest hitte en tijd nodig heeft: eerst het rundvlees (biefstukjes), dan het kalfs- of lamsvlees, dan de spiesen en daarna het varkensvlees of de producten die al zijn voorgegaard.
 • Om te voorkomen dat vocht of vet uit het vlees drupt en in het vuur spettert, kun je vochtige of gemarineerde stukken vlees eerst even droog deppen met een keukenrol.
 • Als je vlees over hebt en de BBQ is nog lekker heet, dan is het aan te raden om dit toch nog even te grillen, te laten afkoelen, verpakken en gekoeld bewaren voor een volgend moment.
 • Zie ook de tips van het Voedingscentrum over 5x veilig.

Origineel artikel van vlees.nl

Gerelateerde artikelen

logo-texels-rund-vierkant.png

Texels rundvlees is een 100% Texels product. De runderen zijn op Texel geboren, grootgebracht door hun moeder en zonder stress opgegroeid.

Volg ons ook op facebookTexels rundvlees

Eerlijk Texels Rundvlees
ontwerp & techniek: Texels Ontwerp © 2022